Lepiduša

pro 4–6 osob
doba přípravy: 30 minut, vaření 20 minut

Základem jsou rozšťouchané brambory s moukou. Právě výsledné konzistenci zřejmě pokrm vděčí za svůj název. Chuť pak dodávají povidla, mák a rozpuštěné máslo.

1 kg brambor
sůl
150 g švestkových povidel
1 lžička mleté skořice
zhruba 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
60 g mletého máku
80 g moučkového cukru

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím promícháme povidla se skořicí a podle potřeby je můžeme zředit vodou. Uvařené brambory slijeme, ještě horké je zasypeme trochou mouky a rozšťoucháme na kaši. Vařečkou vymícháme hladkou, nepříliš tuhou hmotu, proto mouku přisypáváme postupně podle savosti brambor.

Část kaše rozetřeme na mělké talíře, potřeme povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Zakryjeme druhou vrstvou kaše, posypeme mákem a cukrem a přelijeme rozehřátým máslem.

Jídla ze skanzenu – lepiduša

Jídla ze skanzenu – lepiduša