Benediktýnka

na 4 láhve (à 1 l)
doba přípravy: 15 minut, odležení 10 dní

1,5 l konzumního lihu
50 g semínek koriandru
25 g citronové kůry
25 g meduňkových listů
20 g yzopu
15 g kořene anděliky
20 g kořene puškvorce
10 g kardamomu
3 g svitku skořice
6 g muškátového květu
25 g pomerančových kvítků
2 kg krupicového cukru
3,5 l vody

Do lihu vsypeme koření, promícháme a necháme ho 10 dní macerovat. Cukr svaříme s vodou, až se rozpustí a necháme zchladnout. Líh přefiltrujeme a promícháme s cukerným roztokem. Rozlijeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme odležet, protože ve starých knihách se píše, že „čím starší likér, tím jest lepší.“

Benediktýnka

Benediktýnka