Rosničky

pro 4 osoby
doba přípravy: 45 minut, vaření 15 minut

Jídlo ze skanzenu tentokrát s masem! Původem rakousko-uherský recept, kdy se masová směs balí do špenátových, mangoldových či řepných listů.

6 den starých housek
150 ml mléka podle chuti
1 cibule
½ svazku hladkolisté petržele nebo kudrnky
4 másla
25–30 velkých špenátových, mangoldových či řepných listů
sůl a čerstvě namletý pepř
2 vejce
150 g mletého masa
špetka strouhaného muškátového oříšku
zhruba 300 ml hovězího vývaru
2 lžíce vypečené šťávy nebo 2 lžíce silného hovězího vývaru

Housky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme je v misce vlažnou vodou nebo mlékem a necháme 20 minut odstát. Cibuli nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a opečeme na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, vsypeme petrželku a opékáme ji ještě 1 minutu.

Listy zbavíme stopek, opereme je a vložíme do vroucí osolené vody na 5 minut, aby trochu změkly. Scedíme je a přelijeme studenou vodou, aby si ponechaly svěží zelenou barvu a dál se už nevařily. Listy rozprostřeme na vlhkou utěrku, menší můžeme na sebe položit dva.

Housky dobře vymačkáme a promícháme s prošlehanými vejci, mletým masem, opečenou cibulí s petrželkou. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, promícháme a na každý list špenátu dáme 1 lžíci směsi. List zabalíme tak, aby náplň nikde nevypadávala a balíček lehce stlačíme.

V hrnci rozehřejeme zbylé máslo, plněné listy do něj vyskládáme těsně vedle sebe a přilijeme tolik vývaru, aby byly téměř celé ponořené. Přidáme vypečenou šťávu nebo silný masový vývar, přiklopíme, ztlumíme teplotu na nižší a dusíme 15 minut doměkka.

Jídla ze skanzenu – rosničky

Jídla ze skanzenu – rosničky