Hrušková povidla

Co udělat s přebytkem hrušek. No přece hrušková povidla.

1 kg hrušky
500 g krupicového cukru
1 hvězdička badyánu
1 svitek skořice
3 hřebíčky
2 kardamomy
1 lžička kuliček pepře
1 vanilkový lusk

Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Vyskládáme je vedle sebe do pekáčku, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 45 minut. Posypeme polovinou cukru, vložíme zpět do trouby a pečeme 15 minut, hrušky by měly pustit šťávu.

Mezitím promícháme zbylý cukr s 250 ml vody, přidáme koření a vyškrábnutou vanilkovou dřeň a svaříme, až se cukr rozpustí, zhruba 3 minuty. Upečené hrušky vyjmeme z pekáčku, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, vlijeme horký cukerný roztok, promícháme a horká povidla rozlijeme do čistých suchých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme sklenice dnem vzhůru. Pokud v povidlech nechceme mít koření, cukerný roztok nejprve přecedíme.

Hrušková povidla a kompot

Hrušková povidla a kompot