Rosol z letních jablek

Výborný způsob, jak zužitkovat nedozrálá, kyselá či padaná jablka.

2 kg letních jablek
1 citron
400–500 g krupicového cukru
2 hvězdičky badyánu
1 svitek skořice
1 lžička hřebíčku
2 tobolky kardamomu

Nedozrálá, kyselá i padaná jablka umyjeme, odstraníme případné natlučené části a neoloupané pokrájíme i s jádřincem na stejně velké kousky, nebo je nastrouháme. Vsypeme je do hrnce se silným dnem, zakápneme citronovou šťávou a zalijeme vodou tak, aby byla jablka ponořená. Přiklopíme a vaříme je bez míchání 10–30 minut doměkka, ale jablka by se neměla rozvařit a šťáva zakalit. Přefiltrujeme přes plátýnko, nejlépe přes noc. První kalnou šťávu znovu přefiltrujeme, aby rosol zůstal čirý.

Vykapanou tekutinu vaříme za stálého míchání na vyšším stupni ve větším nízkém hrnci, aby se rychle odpařovala přebytečná voda. Ze 2 kg ovoce vznikne zhruba 1 l šťávy. Přidáme koření, vyvaříme tekutinu ještě o polovinu a vsypeme cukr. Vaříme ještě 10 minut, až se cukr zcela rozpustí. Případnou pěnu sbíráme. Dochutíme citronovou šťávou. Plníme horké do suchých, čistých sklenic, rychle zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme zchladnout a uložíme do chladu, kde vydrží několik měsíců.

Rosol z letních jablek

Rosol z letních jablek