Prvorepublikové perníčky

na 2 plechy
doba přípravy: 1 hodina, odležení 4–12 hodin, pečení 10–15 minut + zdobení polevou

Těsto
2 lžíce medu
80 g moučkového cukru
50 g másla
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžíce perníkového koření
1 lžička kakaa holandského typu
2 vejce
voda podle potřeby
Poleva
1 bílek
140 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička bramborového škrobu

Med s cukrem a máslem zahříváme za stálého míchání v hrnci ve vodní lázni, až se cukr dokonale rozpustí. Necháme směs vychladnout a přelijeme ji do zadělávací mísy. Prosejeme navrch mouku, přisypeme sodu, perníkové koření a kakao. Přidáme vejce a uhněteme hladké, lesklé těsto. Pokud by bylo příliš měkké a lepivé, přidáme trochu hladké mouky, pokud by bylo příliš tuhé, zředíme ho lehce vodou.

Těsto zakryjeme v míse utěrkou, aby neosychalo, zabalit ho můžeme také do potravinářské fólie, a uložíme ho do chladu, ideálně přes noc nebo alespoň na 4 hodiny.

Na pomoučeném válu vyválíme těsto na plát silný zhruba 5 mm a formičkami vykrajujeme velikonoční motivy. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10–15 minut, až mírně zhnědnou. Vyjmeme a necháme zchladnout.

Na polevu vyšleháme vidličkou bílek s prosátým cukrem a citronovou šťávou. Zahustíme ji škrobem, aby dobře držela a netekla při zdobení. Můžeme použít i víc cukru, ale pak se po zaschnutí může poleva drolit. Cukrovou polevou zdobíme perníčky, buď tenkým štětečkem nebo cukrářským sáčkem s tenkou hubičkou.

Prvorepublikové perníčky

Prvorepublikové perníčky