Kucmoch neboli škubánky

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut, vaření 20 minut, odpočinek 20 minut

Škubánky jsou klasika, asi je znáte. Možná ale nevíte, že pod záhadným slovem kucmoch se skrývají právě ony. Připravit je můžete jak nasladko, tak naslano.

1 kg brambor
200 g polohrubé mouky

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Slijeme většinu vody a brambory v hrnci rozmačkáme. Zasypeme je moukou a rukojetí vařečky do nich uděláme několik děr až ke dnu, přiklopíme poklicí a necháme mouku tzv. propařit.

Po 20 minutách odklopíme poklici a vypracujeme z brambor hladké těsto. Můžeme je upravit dvojím způsobem – naslano či nasladko.

Nasladko
80 g rozpuštěného másla
80 g mletého máku
80 g moučkového cukru

Lžící namáčenou v másle vykrajujeme (vyškubáváme) z těsta škubánky. Rozdělíme je na talíře, posypeme mákem a cukrem a přelijeme zbylým máslem.

Naslano
100 g sádla
sůl

Z těsta tvoříme malé placky, které opečeme z obou stran na sádle či přepuštěném másle, posolíme a podáváme.

Jídla ze skanzenu – kucmoch neboli škubánky

Jídla ze skanzenu – kucmoch neboli škubánky