Vánočka

na 1 vánočku
doba přípravy: 15 minut, kynutí 1½ hodiny, pečení 1 hodina, odležení 2 dny

Pletená klasika, 4 – 3 – 2 prameny…

1 hrst rozinek
2 lžíce rumu
42 g droždí
250 ml vlažného mléka
125 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
1 vejce
2 žloutky
1 hrst mandlí
mouka na pomoučení

Rozinky namočíme do rumu. Droždí rozdrobíme do poloviny vlahého mléka, promícháme s 1 lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to 10–15 minut.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme, vsypeme zbylý cukr, vlijeme kvásek, máslo a zbylé mléko, vejce a 1 žloutek a vypracujeme hladké, pružné těsto, až se na povrchu začnou tvořit puchýřky a bubliny. Vmícháme do něj slité rozinky a mandle. Posypeme těsto moukou, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Trvá to zhruba 45 minut až 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, každou vyválíme na pruh, pak pruhy spleteme do copu Troubu předehřejeme na 220 °C a necháme vánočku ještě 20 minut kynout. Potřeme ji zbylým rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi, vložíme do trouby a pečeme 5–10 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C, zakryjeme věnec alobalem a pečeme ještě 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Vánočka

Vánočka