Pšenice s mákem

pro 4 osoby
doba přípravy: 10 minut, vaření 1–1½ hodiny, odležení přes noc

Staroslovanský vánoční recept, kterým vykouzlíte jídlo s velmi specifickou oříškovou chutí. Jednoduché a nezaměnitelné.

500 g pšenice
100 g máku
50 g medu
50 g rozpuštěného másla

Pšenici namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme, pšenici zalijeme čistou vodou a vaříme doměkka, podle druhu to trvá 1–1½ hodiny.

Mák opražíme nasucho na pánvi a podrtíme v hmoždíři.

Přebytečnou vodu z uvařené pšenice slijeme, promícháme ji s mákem, medem a máslem – klidně i přepuštěným a podáváme.

Jídla ze skanzenu – pšenice s mákem

Jídla ze skanzenu – pšenice s mákem