Rostbeef aneb hovězí roštěná
15 minut, odležení 24 hodin, pečení 45 minut
pro 4 osoby
600 g hovězího vysokého roštěnce
100 g hrubozrnné hořčice
100 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
4 stroužky česneku
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce sušeného estragonu
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušeného rozmarýnu
Vysoký roštěnec očistíme, odblaníme, ale vrchní blánu ponecháme a nařežeme do mřížky. Potřeme hořčicí a olejem a necháme 24 hodin v lednici marinovat. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pánev rozehřejeme, maso osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme. Česnek nasekáme nadrobno a promícháme s bylinkami. Ve směsi obalíme opečené maso, položíme ho do pekáče a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Maso by mělo mít ve středu 45–55 °C, teplotu zkontrolujeme vpichovacím teploměrem. Upečené maso vyjmeme a necháme ještě 10 minut odpočinout, teprve pak krájíme na tenké plátky. Podáváme s chlebem.