Pražský koláč
příprava 60 minut, pečení 20 minut
Těsto
21 g droždí (½ kostky)
125 ml vlažného mléka
2 lžíce krupicového cukru
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
hladká mouka na pomoučení
1 žloutek na potření
Krém
5 vajec
1 vanilkový lusk
150 g moučkového cukru
70 g kukuřičného škrobu
500 ml smetany na vaření
1 lžíce tuzemského rumu
Drobenka
150 g hrubé mouky
125 g krupicového cukru
1 lžíce mleté skořice
125 g másla
Droždí rozdrobíme do poloviny mléka, osladíme 1 lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouky prosejeme, osolíme, osladíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme do něj kvásek, zlehka prohněteme s moukou a zapracujeme zbylé mléko, máslo a vejce, až vznikne hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut až 1 hodinu.
Na krém promícháme žloutky, semínka vanilky, cukr a škrob dohladka v rendlíku. Přilijeme smetanu a na středním stupni za stálého míchání vaříme, až krém zhoustne. Vlijeme rum. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do horkého krému. Necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Těsto zlehka prohněteme na pomoučené pracovní ploše. Rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme koláč. Vložíme na připravený plech a necháme kynout 20 minut.
Mezitím promícháme mouku s cukrem a skořicí a promneme s ní máslo na drobenku. Koláče potřeme žloutkem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 20 minut.
Upečené koláče vyjmeme a necháme zchladnout. Podélně je prořízneme, naplníme krémem, přiklopíme vrchní stranou s drobenkou a necháme ještě alespoň půl hodiny vychladit. Pokud je krém příliš tekutý, můžeme do něj zašlehat máslo, ale obě suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se zdrcne.