Spirálový dort
Spíše než chutí má tento recept k dortu blízko tím, že si s ním musíte vyhrát. Výsledek pak stojí za to!
45 minut, pečení 40–55 minut
pro 4 osoby
1 balení dobrého listového těsta nebo křehkého těsta
200 g zakysané smetany
100 g mozzarelly
2 lžíce dijonské hořčice
1 snítka tymiánu
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 mrkve
3 cukety
1 lilek
1 černý kořen
1 bílá ředkev
4 lžíce olivového oleje
máslo na vymazání formy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vymažeme máslem a vyložíme rozváleným těstem. Propíchneme ho na několika místech vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a ten zatížíme fazolemi. Vložíme formu s těstem do předehřáté trouby a necháme 10–15 minut předpéct. Vyjmeme, odstraníme papír s fazolemi a necháme mírně zchladnout.
Mezitím nakrájíme mozzarellu nadrobno a promícháme ji se smetanou, hořčicí, odrhnutým tymiánem a drceným česnekem. Osolíme a opepříme.
Mrkev oloupeme, zbylou zeleninu očistíme a nakrájíme podélně škrabkou na dlouhé tenké plátky.
Koláč potřeme ochucenou smetanou se sýrem. Mrkev stočíme do ruličky, obtočíme plátkem lilku a postavíme doprostřed koláče. Rovnoměrně ji obtáčíme ze všech stran plátky zeleniny, až vytvoříme vzor spirály po celé ploše. Zastříkneme olivovým olejem a vložíme ještě na 30–40 minut do trouby, až těsto zezlátne.