Vánoční štola
Vánoční moučník původem z Německa, nejproslulejší je štola drážďanská. Připravuje se několik týdnů před Vánoci, aby se pěkně odležela.
750 g polohrubé mouky
150 g másla
200 g rozinek
200 g sušených brusinek
150 g mandlí sekaných na nudličky
130 g cukru
50 g nesolených pistácií
60 g kandované pomerančové kůry
120 g kandované citronové kůry
5 polévkových lžic rumu
70 g kvasnic
250 ml vlažného mléka
50 g změklého másla
50 g třtinového moučkového cukru na posypání
strouhaná kůra z jednoho citronu
1 vanilkový lusk
sůl
50 g rozpuštěného másla
300 g domácího marcipánu
pár kapek růžové vody
pár kapek esence na vaření z hořkých mandlí
Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem.
Přidáme 3 lžíce mouky a rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 min. Poté do mísy prosejeme zbytek mouky, zasypeme cukrem, přidáme semínka z vanilky, nastrouhané máslo, strouhanou kůru z citronu a sůl. Vařečkou vypracujeme těsto. Měly by se na něm tvořit puchýřky.
Do těsta pak nasypeme rozinky, brusinky, mandle, pistácie, obě kandované kůry a rum. Pečlivě promícháme a necháme v teple cca 20 minut odpočívat. Těsto ještě nakyne. Poté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozválíme ho do oválu, aby se dalo dvakrát překlopit. Na jedné straně by mělo být těsto tenčí. Z marcipánu vytvoříme váleček a položíme ho doprostřed oválu - asi jako dítě do zavinovačky.
Překlopíme přes něj jednu stranu oválu a přes ni pak druhou tenčí stranu.
Pak necháme těsto pod utěrkou ještě asi 10-15 minut dokynout. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40–50 minut. Ještě horkou štolu polijeme rozpuštěným máslem a obalíme v třtinovém moučkovém cukru.
Nakonec ji zabalíme do utěrky nebo pečicího papíru a dáme ji do chladu uležet.