Pučálka
Naklíčený, opečený hrách je nejtradičnější postní pokrm. V dřívějších dobách běžně pučálku prodávaly v ulicích Prahy takzvané báby pučálnice. Připravovaly ji přímo na ulici – naslano i s cukrem. Zajímavostí je, že klíčky se před smažením odlamovaly a používaly do polévek jako náhražka čerstvé zeleniny v době končící zimy. Naši předkové si uměli poradit.
10 minut, klíčení 3 dny
pro 4 osoby
200 g hrachu
4 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce majoránky
Suchý hrách (nepůlený) přebereme, zbavíme nečistot, půlek a svraštělých kuliček, propereme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zalijeme do dvojnásobné výšky studenou vodou a necháme 24 hodin stát.
Slijeme přebytečnou vodu, kterou hrách nevsákl, propláchneme ho ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zakryjeme plátýnkem a necháme 24 hodin stát.
Na hrachu by se měly objevit drobné klíčky. Opatrně ho propláchneme a necháme ještě 24 hodin stát.
V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme na ně hrách a opékáme ho zhruba 3–5 minut, až bude křupat. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, promícháme a podáváme.