Slepice na paprice

Tradiční recept našich zemí. Dnes ji ale většinou nahrazuje kuře a na slepici téměř nenarazíme. Přitom má mnohem lepší chuť. Aby změkla, dá si ale na čas – je třeba ji vařit několik hodin.

1 slepice
1 mrkev
1 celer
1 petržel
1 lžíce kuliček černého pepře
1 lžička kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
1 cibule
50 g másla
1–2 lžíce sladké mleté papriky
250 ml smetany na vaření

Slepici očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, aby byla ponořená. Zeleninu oloupeme, pokrájíme a s kořením přidáme ke slepici. Zlehka osolíme a uvaříme doměkka. Jakmile se vývar začne vařit, ztlumíme žár na mírný stupeň a necháme vývar probublávat. Podle velikosti a stáří slepice to trvá zhruba 1–2 hodiny. Necháme vývar zchladnout, pak vyjmeme slepici, stáhneme z ní kůži, vykostíme ji a maso nakrájíme na plátky. Vývar scedíme a ponecháme.

Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a opékáme ji dozlatova a doměkka. Přidáme maso, posypeme paprikou, promícháme a asi 2 minuty opékáme. Podlijeme 250 ml vývaru, zlehka osolíme, zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit. Vlijeme smetanu, osolíme, opepříme a povaříme ještě 5 minut.

Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem, nočky nebo těstovinami.

Slepice na paprice

Slepice na paprice