Pomazánky
Kakánek


Tato pomazánka pomůže upotřebit starší tvaroh, pro nějž bychom jinak těžko hledali využití.
20 minut, zrání 1 týden
pro 4 osoby
500 g tvrdého tvarohu
1½ cibule
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
čerstvý chléb
500 ml světlého piva
Tvrdý tvaroh rozdrobíme či nastrouháme pokud možno do hliněného hrnce. Cibuli nakrájíme nadrobno a většinu promícháme s tvarohem. Osolíme, ochutíme kmínem a paprikou a zalijeme pivem tak, aby byl tvaroh ponořen. Hrnec zakryjeme plátnem, postavíme na teplé místo a necháme tvaroh uzrát. Zhruba po jednom týdnu, až směs začne hrudkovatět, je kakánek hotový.
Namažeme ho na čerstvý chleba, posypeme cibulí a otevřeme si k němu pivo.