Kraple

pro 4 osoby
doba přípravy: 45 minut, vaření 25 minut

Sladké povidlové taštičky.

750 g brambor
sůl
250 g polohrubé mouky
2 vejce
200 g švestkových povidel
150 g strouhaného perníku, tvarohu či pracharandy
100 g strouhanky (podle chuti)
100 g moučkového cukru
100 g másla
hladká mouka na pomoučení

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Slijeme, necháme lehce zchladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Osolíme, vmícháme dvě třetiny mouky, přidáme vejce a zpracováváme pevnější těsto, podle potřeby dosypáváme mouku (klidně i víc dle savosti těsta).

V hrnci dáme vařit hodně vody, nejméně 2 l, a osolíme ji. Na pomoučené ploše rozválíme těsto na tenký plát, rádýlkem rozkrájíme na čtverce, doprostřed každého čtverce dáme 1 lžičku povidel, přeložíme těsto a okraje pevně přitiskneme k sobě.

Taštičky vložíme do vroucí vody a vaříme zhruba 5 minut, až vyplavou navrch. Vyjmeme je, rozdělíme na talíře, posypeme perníkem, mákem, pracharandou nebo nasucho opraženou strouhankou a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Kraple

Kraple