Boží milosti


30 minut, odpočinek 15 minut
pro 6 osob
230 g hladké mouky
špetka soli
200 g moučkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
strouhaná kůra z ½ pomeranče
50 g másla
2 žloutky
2 lžíce pálenky (meruňkovice, slivovice)
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce mleté skořice
500 ml rostlinného oleje
Mouku prosejeme na vál, osolíme, promícháme s 1 lžící cukru, práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. Rozdrobíme do ní máslo, vypracujeme jako drobenku, přidáme žloutky, pálenku a smetanu a vypracujeme hladké těsto podobné nudlovému. Necháme ho asi 15 minut odpočinout.
Zbylý cukr promícháme se skořicí.
Těsto rozválíme na plát silný 1 cm – pokud se lepí, podsypeme ho moukou – a rozkrájíme rádýlkem na čtverce či obdélníky velké asi 3 cm.
Osmažíme je z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova, vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a ještě teplé obalíme ve skořicovém cukru.