Maso

Dýňové con carne

1½ hodiny

pro 4 osoby

1 cibule
1 červená paprika
2 mrkve
1 chilli paprička
2 lžíce rostlinného oleje
2 stroužky česneku
½ lžičky mletého chilli koření
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
500 g mletého hovězího masa
150 ml suchého červeného vína
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
2 lžička rajčatové protlaku
400 g vařených červených fazolí (nebo z konzervy)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 kostička hořké čokolády
400 g dýňové dužiny
1 hrst koriandru
150 g zakysané smetany

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, opékáme ji 1 minutu, přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minut a přidáme chilli papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho kvedlačkou nebo vidličkou a opékáme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme.

Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu, až se směs začne vařit, přiklopíme, ztlumíme na nízký stupeň a necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut. Vmícháme čokoládu a necháme ještě 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: