Moučníky a cukroví

Miletínské modlitbičky

1½ hodiny, pečení 15–20 minut, odležení 1 den

asi na 20 kousků

Těsto

200 g medu
50 g sádla
100 g krupicového cukru
2 žloutky
4 lžíce vody
3 lžíce rumu
200 g žitné hladké mouky
200 g pšeničné hladké mouky
10 g jedlé sody
2 lžíce mletého perníkového koření (badyán, hřebíček, skořice, kardamom, anýz, fenykl, nové koření a vanilka)
100 g polohrubé pšeničné mouky
1 vejce na potření
100 g loupaných mandlí
hladká mouka na pomoučení

Náplň

3 lžíce medu
70 g mletého perníku
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
1 lžíce strouhané citronové kůry
50 g mletých ořechů
30 g rozinek
50 g kandované pomerančové kůry
100 g zavařeniny

Med rozehřejeme, ale nevaříme. Sádlo rozpustíme a promícháme s medem, cukrem, žloutky, vodou a rumem dohladka.

Do mísy prosejeme hladkou žitnou a pšeničnou mouku a promícháme s jedlou sodou a perníkovým kořením. Přilijeme medovou směs a vypracujeme hladké těsto. Postupně zapracováváme polohrubou mouku, až vznikne vláčné těsto. Prohněteme ho, zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do chladu a necháme do druhého dne odpočinout.

Troubu předehřejeme na 160 °C.

Těsto vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníky zhruba 10 × 6 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý ozdobíme loupanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě 15–20 minut. Vyjmeme a necháme zchladnout.

Na náplň rozehřejeme med. Perník pokropíme rumem, přidáme skořici a citronovou kůru, přilijeme med a promícháme. Vsypeme mleté ořechy a nakrájené rozinky a kandovanou kůru, použít můžeme libovolné sušené ovoce. Promícháme, a je-li hmota příliš tuhá, zředíme ji zavařeninou nebo rumem. Náplní potíráme neozdobené kousky a slepujeme je s kousky ozdobenými mandlí navrch.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: