Podzimní králičí pilaf

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut, pečení 45 minut – 1 hodina

4 lžíce olivového oleje
4 králičí stehna nebo 1 naporcovaný králík
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička třtinového cukru
2 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu
3 mrkve
1 petržel
1 červená cibule
1 patizon
4 stroužky česneku
4 lžíce másla
200 g divoké rýže
250 ml bílého vína
750 ml vývaru
2 bobkové listy
1 citron

Pokud máme nádobu na tažin, teď ji skvěle využijeme, ale stejně zafunguje i pekáč s poklicí.

V tažinu nebo pekáči rozehřejeme olivový olej. Maso osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran dozlatova. Pocukrujeme a necháme jemně zkaramelizovat kůži. Přidáme tymián a rozmarýn, snížíme na střední stupeň a opékáme doměkka.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Mezitím oloupeme mrkev, petržel a cibuli. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, patizon na kostky, cibuli na plátky, česnek rozmáčkneme naplocho nožem.

Jakmile maso mírně změkne, zhruba po 10 minutách, zvýšíme teplotu, necháme rozpustit máslo, vsypeme rýži a opékáme ji zhruba 1 minutu, přidáme zeleninu, cibuli a česnek a opékáme další minutu, pak zalijeme vínem a necháme ho vsáknout. Vlijeme vývar, přidáme bobkový list a strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu, osolíme, opepříme, promícháme, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 45 minut až 1 hodinu, až je maso i rýže měkká.

Podzimní králičí pilaf

Podzimní králičí pilaf