Jeřabinová zavařenina

zhruba na 4 sklenice
doba přípravy: 30 minut, vaření 1 hodina

1 kg jeřabin
600 g třtinového cukru
šťáva z 1 citronu

Jeřabiny zbavíme třapin a pořádně omyjeme. Vsypeme je do hrnce, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Část rozvařených jeřabin odložíme, zbylé jeřabiny propasírujeme. Propasírované i rozvařené jeřabiny promícháme s cukrem a vaříme, až se rozpustí. Zakápneme citronovou šťávou a horké plníme do čistých, suchých sklenic. Pokud je chceme uchovávat delší dobu, raději je sterilujeme.

TIP: Podobně jako jeřabiny či šípek si zavařte i rakytník. Propasírujte a cukru dejte více, rakytník je totiž hodně kyselý. Ale záleží na vaší chuti. Rakytník je skvělý do jogurtů nebo na palačinky.

Další recepty Celý díl