Různé

Šípková zavařenina

1½ hodiny, vaření 1 hodina 10 minut

zhruba na 6 sklenic

2 kg šípků
500 g krupicového cukru
1 sáček kyseliny citronové

Šípky omyjeme, osušíme a zbavíme okvětí. Můžeme je i rozpůlit a odstranit semínka, ale jsou velmi ostrá, tak je snazší šípky vcelku rozvařit doměkka a prolisovat. Vsypeme je do hrnce, zalijeme 1 l vody a rozvaříme doměkka, trvá to zhruba 1 hodinu. Prolisujeme přes plátýnko nebo lis na ovoce do nového hrnce, vsypeme cukr a vaříme 5 minut, přidáme kyselinu citronovou a vaříme dalších 5 minut. Rozlijeme do čistých, suchých sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.

TIP: Prolisované šípky lze svařit i s jablečnou šťávou, cukrem a kyselinou citronovou, na 1 kg šípků počítejte 100 ml šťávy.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: