Dřínky jako olivy

na 4 sklenice
doba přípravy: 20 minut, odležení 5–7 týdnů

1,5 kg dřínků
1 l vody
4 lžíce mořské soli
zhruba 6 lžic olivového oleje

Dřínky omyjeme, vsypeme do velké sklenice tak, aby nad sebou měly ještě prostor, zalijeme je vodou až po okraj a necháme 3 dny stát. Každý den vodu vyměníme.

Vodu osolíme a povaříme, až se sůl zcela rozpustí. Necháme zchladnout. Dřínky slijeme, zalijeme slanou vodou a olivovým olejem, aby dřínky byly ponořené. Uzavřeme víčkem a necháme 5 týdnů odležet na suchém tmavém místě. Poté můžeme ochutnat nebo je nechat ještě dva týdny marinovat – třeba s osminkami citronu, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričkou, 3 snítkami oregana či tymiánu nebo tenkými proužky paprik.

Další recepty Celý díl