Moučníky a cukroví

Jogurtová zmrzlina

Výborná domácí zmrzlina na mnoho způsobů. Bez jakýchkoliv chemických konzervantů vám v mrazáku vydrží měsíc.

15 minut, mrazení alespoň 4 hodiny

pro 4 osoby

Jogurtový základ

200 ml smetany ke šlehání
500 g plnotučného bílého jogurtu
3 lžíce medu

Smetanu vyšleháme na šlehačku. Zašleháme jogurt a med, až směs získá hladkou krémovou konzistenci. Vlijeme ji do zmrzlinovače a necháme vytvořit zmrzlinu. Vložíme ji ještě na půl hodiny do mrazáku a podáváme. Pokud zmrzlinovač nemáme, rozdělíme ji do formiček na nanuky nebo muffiny, případně na plech. A poté vložíme alespoň na 4 hodiny do mrazáku, ale nebude tak nadýchaná.

Pomerančová s tymiánem

2 pomeranče
2 snítky tymiánu

Pomeranče omyjeme, kůru nastrouháme najemno, šťávu vymačkáme. Tymián podrtíme a promícháme s pomerančovou šťávou. Šťávu a kůru vmícháme do jogurtové směsi.

Jahodová s bazalkou

1 hrst bazalky
1 lžíce mleté skořice
100 g jahod

Bazalku podrtíme v hmoždíři, promícháme se skořicí a nasekanými jahodami a vmícháme do jogurtové směsi.

Slaný arašíd

100 g solených arašídů
2 snítky koriandru

Arašídy rozemeleme najemno, koriandr nasekáme nadrobno a promícháme s jogurtem

Rebarborová s mátou

200 g rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
1 hrst mátových lístků

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, povaříme s cukrem a 100 ml vody doměkka a promícháme s nasekanými mátovými lístky. Vmícháme do jogurtu.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: