Kaše k snídani


Kaše jsou výtečnou alternativou k rannímu pečivu. Jsou jednoduché, je možné je připravit na sladko i na slano. Použít můžete třeba zatím nepříliš známý teff, což jsou drobná zrnka miličky habešské, bezlepkové obiloviny, z níž se peče například etiopský chléb.
Pohanková kaše
50 g pohankových vloček
150 ml mléka, rostlinného nápoje nebo vody
kokosový cukr podle chuti
sezonní ovoce podle chuti
Vločky zalijeme horkou tekutinou, zamícháme, necháme 1–3 minuty odstát, podle toho, jak je chceme mít měkké a kaši hutnou, dosladíme sirupem a ozdobíme ovocem.
Slaná kaše z teffu a jáhlových vloček
100 g teffu
300 ml vody
50 g jáhlových vloček
150 ml mléka
1–2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 snítka petrželové natě
1 hrstka pistácií
1 lžíce citronové šťávy
Teff povaříme s vodou zhruba 20 minut. Vločky zalijeme horkým mlékem, promícháme a necháme nabobtnat. Horký teff smícháme s jáhlovou kaší, zakápneme olejem a posypeme strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a pistáciemi. Podle chuti zakápneme citronem.