Kočičí svatba
Kroupy a hrách s pečenou cibulkou se někdy nazývaly česká svatba. Odpradávna se totiž kroupy vařily společně s hrachem. Ty ječné byly považovány za méně dobré, ty pšeničné za luxusnější. Obdobě tohoto receptu, do které se přidává místo hrachu čočka, se říká kočičí tanec.
40 minut, namáčení den předem
pro 4 osoby
300 g hrachu
1 bobkový list
150 g krup
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
70 g sádla
1 cibule
Den předem propláchneme hrách v cedníku, namočíme do vody a necháme nabobtnat. Další den vodu slijeme a hrách uvaříme v nové vodě s bobkovým listem doměkka. V jiném hrnci uvaříme doměkka kroupy v dvojnásobném množství vody. Cibuli nakrájíme na nudličky a opečeme na 2 lžících sádla dozlatova. Hrách a kroupy promícháme, osolíme, opepříme a přidáme drcený česnek. Omastíme sádlem a posypeme cibulkou.