Zeleninová jídla

Kvašáky Jiřiny Šejbalové

příprava 2 hodiny, vaření 20 minut, odležení 5 dní

zhruba na 20 středních sklenic

5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
3–4 palice česneku
2 svazky kopru
2 hrsti višňových listů
2 hrsti vinných listů
5 l vody
2 lžíce kuliček pepře
1 lžíce nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
3–4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 lžíce soli

Okurky namočíme přes noc do vody. Česnek oloupeme, stroužky rozpůlíme a vyjmeme klíček. Kopr, višňové a vinné listy opereme a necháme osušit. Vodu povaříme s kořením a solí a necháme vychladnout.

Okurky vyjmeme, z každé odkrojíme natenko konce a jehlou na několika místech propíchneme.

Do čistých, suchých zavařovacích lahví naskládáme (napěchujeme) natěsno okurky a po vrstvách je prokládáme česnekem, koprem a listím a pokračujeme, dokud je ve sklenici místo. Zalijeme vychladlým nálevem, až jsou zcela potopené, uzavřeme a necháme 2–5 dní odstát.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: