Vepřové koleno s vejmrdou

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut, odležení 12 hodin, pečení 2 hodiny

Maso
2 vepřová kolena
sůl a čerstvě mletý pepř
1 palice česneku
3 cibule
300 ml piva
čerstvý chléb k podávání
Vejmrda
1 křen
1–2 jablka dle velikosti
pár kapek citronové šťávy
1 lžička octa dle chuti
1 lžička krupicového cukru dle chuti

Kolena očistíme, zbavíme případných štětin a ostrým nožem nařízneme kolem kosti. Osolíme, opepříme a potřeme několika drcenými stroužky česneku. Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a vyskládáme do pekáče. Přidáme zbylé stroužky česneku, položíme na ně kolena, zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo druhým pekáčem a necháme přes noc marinovat v chladu.

Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C a maso s marinádou pečeme zakryté 2 hodiny, až se rozvoní, zezlátne a začne odpadávat od kosti. Občas otočíme a přelijeme výpekem. Těsně před dopečením masa nastrouháme křen do hlubokého talíře. Jablko oloupeme a dužinu nastrouháme ke křenu. Zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědlo, promícháme a chuť doladíme octem a cukrem. Ihned podáváme s pečenými koleny a chlebem.

Vepřové koleno s vejmrdou

Vepřové koleno s vejmrdou