Ryby a mořské plody

Kapr pečený na sardeli podle Šroubka

15 minut, pečení 25 minut

pro 4 osoby

1 biocitron
4 kousky kapra (nejlépe s kostí) – tj. filety, podkovy
sůl
60 g přepuštěného másla
4 sardele
50 g másla
100 ml hovězího vývaru

Citron pečlivě omyjeme pod horkou vodou a nakrájíme na plátky. Kůži kapra dvakrát nařízneme a do otvorů vložíme po plátku citronu. Osolíme a upečeme na přepuštěném másle dozlatova, na nízkém stupni zhruba 20 minut. Kapra můžeme upéct i v troubě předehřáté na 170 °C v pekáčku vymazaném máslem. Kapra mírně podlijeme vodou a poklademe plátky másla.

Sardele utřeme s máslem, přidáme je k upečenému kaprovi a necháme rozehřát a mírně zapéct, přilijeme vývar a necháme dorůžova podusit. Zhruba po 2 minutách vyjmeme kapra a přelijeme šťávou.

Další recepty Celý díl