Mokrý vánoční dort


1 hodina, pečení 1 hodina
na 1 dort
Těsto
250 g krupicového cukru
8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g změklé kvalitní hořké čokolády
50 g jemně nasekané kandované citronové kůry
250 g mletých neloupaných mandlí
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Ozdoba
250 ml červeného vína
1 svitek skořice
4 hřebíčky
šťáva z 1 citronu
2 lžíce rumu tuzemáku
Poleva
100 g krupicového cukru
10 ml vody
200 g strouhané čokolády
1 lžíce másla
Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Cukr, žloutky a citronovou kůru třeme půl hodiny do světlé a nadýchané pěny. Přidáme změklou čokoládu, kandovanou citronovou kůru a mandle. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme opatrně do těsta. Vlijeme ho do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu, až zpevní a na povrchu je pružné. Zapíchneme-li do středu dortu špejli, měly by na ní po vytažení ulpět jen vlhké drobečky. Vyjmeme a necháme zchladnout.
Mezitím zahřejeme víno se skořicí, hřebíčky a citronovou šťávou k bodu varu, odstavíme a zakryté necháme vychladnout. Scedíme a přilijeme rum. Na polevu svaříme cukr s vodou na mírném stupni tzv. na perlu. Když do cukerného roztoku ponoříme vařečku, tekutina z ní padá jako perlička zavěšená na niti. Přidáme čokoládu a máslo a promícháme.
Vychladlý dort přelijeme po lžících aromatizovaným vínem a necháme ho vsáknout. Poté polijeme čokoládovou polevou.