Moučníky a cukroví

Mokrý vánoční dort

1 hodina, pečení 1 hodina

na 1 dort

Těsto

250 g krupicového cukru
8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g změklé kvalitní hořké čokolády
50 g jemně nasekané kandované citronové kůry
250 g mletých neloupaných mandlí
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy

Ozdoba

250 ml červeného vína
1 svitek skořice
4 hřebíčky
šťáva z 1 citronu
2 lžíce rumu tuzemáku

Poleva

100 g krupicového cukru
10 ml vody
200 g strouhané čokolády
1 lžíce másla

Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Cukr, žloutky a citronovou kůru třeme půl hodiny do světlé a nadýchané pěny. Přidáme změklou čokoládu, kandovanou citronovou kůru a mandle. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme opatrně do těsta. Vlijeme ho do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu, až zpevní a na povrchu je pružné. Zapíchneme-li do středu dortu špejli, měly by na ní po vytažení ulpět jen vlhké drobečky. Vyjmeme a necháme zchladnout.

Mezitím zahřejeme víno se skořicí, hřebíčky a citronovou šťávou k bodu varu, odstavíme a zakryté necháme vychladnout. Scedíme a přilijeme rum. Na polevu svaříme cukr s vodou na mírném stupni tzv. na perlu. Když do cukerného roztoku ponoříme vařečku, tekutina z ní padá jako perlička zavěšená na niti. Přidáme čokoládu a máslo a promícháme.

Vychladlý dort přelijeme po lžících aromatizovaným vínem a necháme ho vsáknout. Poté polijeme čokoládovou polevou.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: