Štěpánská pečeně

pro 4 osoby
doba přípravy: 35 minut, odležení 2 dny, pečení 2 hodiny

Pečeně
750 g hovězího boku nebo plece
4 vejce vařená natvrdo
1 petržel
1–2 mrkve
1 celer
1 cibule
100 g slaniny
sůl
500 ml vody nebo hovězího vývaru
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
100 g másla
50 g třtinového cukru
Vinná marináda
500 ml suchého červeného vína
4 lžíce oleje

1 lžíce vinného octa
Jogurtová marináda
250 ml bílého jogurtu

4 lžíce oleje

1 lžíce vinného octa

Maso naložíme do vinné nebo jogurtové marinády – všechny suroviny promícháme. Necháme ho dva dny odležet, občas otočíme. Poté ho vyjmeme, osušíme a nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Vejce oloupeme, nakrájíme na špalíčky nebo poloviny a naskládáme do kapsy. Kapsu uzavřeme a maso obtočíme kolem dokola provázkem.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Petržel, mrkev, celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na plátky, rozehřejeme ji na pánvi, až se začne vypékat tuk. Plátky vyjmeme a na tuku zprudka opečeme maso ze všech stran. Přeložíme ho do pekáče, osolíme, zasypeme cibulí a zeleninou, podlijeme vodou či vývarem, přidáme koření, plátky slaniny položíme přes maso, pekáč zakryjeme alobalem nebo druhým pekáčem a vložíme do vyhřáté trouby alespoň
na 2 hodiny. Po 30 minutách vyjmeme maso a zeleninu propasírujeme. Maso vrátíme do pekáče, potřeme trochou rozpuštěného másla, zalijeme slitým výpekem, případně dalším vývarem či vodou a vrátíme zpět do trouby. Občas podlijeme výpekem. Na pánvičce na středním stupni necháme rozehřát cukr s 1 lžící vody, a jakmile začne karamelizovat, vmícháme zbylé máslo. Maso karamelem občas potřeme, na závěr ho vmícháme do výpeku. Upečené maso vyjmeme a necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme ho ostrým nožem na plátky, přelijeme výpekem a podáváme s rýží.

Štěpánská pečeně

Štěpánská pečeně