Quiche s pórkem

pro 4–6 osob
doba přípravy: 45 minut, odpočinek 30 minut, pečení 45 minut

Těsto
280 g hladké mouky
140 g studeného másla
špetka soli
100 ml studené vody
mouka na pomoučení
máslo na vymazání formy
Náplň
2 pórky
1 cibule
2 lžíce másla
100 ml suchého bílého vína
3 vejce
100 g Lučiny
150 ml smetany na vaření (12%)
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka muškátového oříšku
2 snítky tymiánu
100 g mandlí (sekaných nebo plátků)
100 g strouhaného parmazánu

Do mouky rozkrájíme máslo, prohněteme do konzistence drobenky, osolíme a přilijeme postupně vodu. Hněteme, až vznikne hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky. Pórek pečlivě omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Opečeme ji na másle dozlatova, přidáme pórek a restujeme 2 minuty. Zalijeme bílým vínem, necháme vyvařit tekutinu a směs zchladnout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozdělíme na polovinu a z jedné vyválíme na pomoučené ploše plát silný zhruba 5 mm. Vložíme ho do máslem vymazané koláčové formy, propícháme vidličkou na několika místech, zakryjeme pečicím papírem, který zatížíme fazolemi, a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut, pak sejmeme papír s fazolemi a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s Lučinou a smetanou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidáme odrhnutý tymián. Zbylé těsto vyválíme na plát silný zhruba 5 mm. Polovinou mandlí a parmazánu posypeme předpečené těsto, zakryjeme druhým plátem těsta, posypeme zbylými mandlemi a parmazánem, rozložíme navrch pórek a zalijeme vaječnou směsí. Vložíme do trouby a pečeme ještě 35–45 minut dozlatova, až náplň zpevní.

Quiche s pórkem

Quiche s pórkem