Zavináče

pro 4 osoby
doba přípravy: 1 hodina, odležení 8 dní

1 l octa
1 l vody
150 g soli
1 kg bělomasých ryb (perlín, plotice, cejn, tloušť)
2 cibule
1 lžíce cukru
1 lžíce kuliček barevného pepře
1 lžička kuliček nového koření
3 bobkové listy
2 mrkve
2 řapíky celeru
4 snítky tymiánu
4 snítky estragonu

Nejprve připravíme nálev. Polovinu octa svaříme s polovinou vody a 100 g soli, až se sůl rozpustí, zhruba 10 minut. Ryby očistíme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavy a pečlivě je omyjeme pod vodou. Naskládáme je do skleněné či kameninové nádoby a zalijeme nálevem tak, aby byly potopené. Zatížíme a necháme 5 dní marinovat.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a připravíme nový nálev. Zbylý ocet svaříme se zbylou vodou a solí, cukrem, kořením a cibulí. Vaříme 10 minut a necháme zchladnout. Mezitím oloupeme mrkev, nakrájíme ji na špalíky a krátce povaříme s řapíkatým celerem – zhruba 5 minut. Vyjmeme, zchladíme ledovou vodou a necháme zchladnout.

Ryby vyjmeme z nálevu a snadno vykostíme. Podélně je rozřízneme na filety, vytáhneme páteř a případně pinzetou velké kosti, malé v nálevu změknou. Na každý plátek ryby položíme snítku bylinky, svineme a naskládáme je do čisté sklenice, přidáme špalíky mrkve a celeru a zalijeme novým nálevem. Zakryjeme víčkem a necháme 2–3 dny odležet v chladu.

Zavináče

Zavináče