Různé

Tofu jednohubky s miso pastou

15 minut, odležení 2 hodiny

na 20 kousků

400 g tofu
1 lžíce sezamových semínek
100 g červené miso pasty
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce saké nebo suchého bílého vína

Tofu osušíme papírovou utěrkou, zabalíme ho do nové a položíme mezi dvě prkénka. Zatížíme shora konzervou a uložíme na 1 hodinu do chladu, aby z tofu vytekla přebytečná tekutina. Poté odlijeme tekutinu, tofu přebalíme, otočíme a zatížíme z druhé strany. Necháme 1 hodinu odležet, odlijeme tekutinu a necháme tofu ještě okapat v cedníku. Pokud nechceme tak dlouho čekat, lze stejného výsledku docílit i v mikrovlnce – osušíme tofu papírovou utěrkou, zabalíme do nové, vložíme do misky a zahříváme v mikrovlnce na nejvyšší výkon 30 vteřin.

Odlijeme tekutinu, zabalíme tofu do nové papírové utěrky a ještě jednou či dvakrát zahřejeme v mikrovlnce, až bude tofu pevné a suché.

Sezamová semínka nasucho opražíme v pánvi. Troubu předehřejeme na 200 °C. V pánvi promícháme miso pastu, cukr a víno. Pokud je hmota příliš tuhá, přilijeme 1 lžíci vody. Zahříváme na středním stupni, až začne bublat, houstnout a lesknout se, zhruba 1–3 minuty.

Tofu rozkrojíme na 2–3 plátky, nakrájíme na kostičky zhruba 3 × 3 cm a vyskládáme je na plech vyloženyĚ pečicím papírem. Vložíme na 3 minuty do trouby, až na povrchu zezlátnou. Vyjmeme, potřeme připravenou marinádou a vrátíme na 3 minuty do trouby, až se na povrchu začnou tvořit drobné bublinky. Poté servírujeme na talíř a do každé kostičky zapíchneme párátko. Posypeme sezamem a podáváme.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: