Medový koláč

pro 6-8 osob
doba přípravy: 25 minut, pečení 20–30 minut

400 ml medu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
4 vejce
1 pomeranč
100 g mletých mandlí nebo ořechů
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g sekaných vlašských ořechů
Na ozdobu
hrst sekaných vlašských ořechů
2 lžíce medu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve vodní lázni ohřejeme 300 ml medu. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse našleháme ohřátý med a postupně zašleháme vejce. Do hladkého krému přidáme strouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle či ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sekané ořechy, promícháme a vlijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde čistá. Necháme koláč vychladnout. Na polevu mírně zahřejeme zbylý med s pomerančovou šťávou a přelijeme jím koláč. Ořechy opražíme v pánvi, promícháme s medem a posypeme jimi koláč.

Medový koláč

Medový koláč