Tradiční drožďová polévka s knedlíčky

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut

Polévka:
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
½ pórku
2 lžíce sádla
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 vejce
1 l hovězího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
1 snítka libečku

Knedlíčky:
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sádla
1 kostka droždí (42 g)
3 lžíce mléka
1 vejce
1 lžička majoránky
1 snítka hladkolisté petržele
sůl
50 g strouhanky (dle potřeby)

Nejprve připravíme základ na knedlíčky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V rendlíku rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a česnek a opečeme je dosklovita. Rozdrobíme droždí a opékáme. Jakmile vznikne kaše, vmícháme mléko a necháme vychladnout.

Zatímco směs chladne, uvaříme polévku. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme, pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a opékáme ji dosklovita. Přidáme mrkev, petržel a pórek a restujeme ještě 2 minuty. Rozdrobíme na ně droždí a opékáme zhruba 2 minuty, až lehce zrůžoví. Rozklepneme na něj vejce a mícháme, až začnou vznikat drobné hrudky. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme libeček a necháme 10 minut vařit.

Do základu na knedlíčky rozklepneme vejce, okořeníme majoránkou, nadrobno nasekanou petrželkou a solí. Promícháme a je-li směs moc tekutá, přidáme strouhanku, aby hmota byla vláčná. Pomocí lžíce a dlaní vytvoříme knedlíčky velikosti vlašského ořechu, které vložíme do vroucí polévky a necháme zhruba 3 minuty povařit – až vyplavou na hladinu.

Tradiční drožďová polévka s knedlíčky

Tradiční drožďová polévka s knedlíčky