Kančí se zelím

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut, vaření 1 hodina

1 mrkev
½ celeru
1 petržel
2 cibule
150 g slaniny
800 g kančí kýty
sůl a čerstvě mletý pepř
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
500 ml hovězího vývaru
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
500 g nakládaného zelí
1 lžička kmínu

Zeleninu oloupeme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky, vsypeme do hrnce a opékáme dokřupava. Vyjmeme a tuk ponecháme v hrnci. Maso očistíme a nakrájíme na kostky zhruba 3x3 cm, vsypeme je do hrnce, zprudka opečeme ze všech stran, osolíme a opepříme, posypeme drceným novým kořením a jalovcem a přidáme strouhanou zeleninu a polovinu cibule. Opékáme dozlatova, vlijeme vývar a pod pokličkou vaříme zhruba 1 hodinu, až maso změkne.

V jiném hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme zbylou cibuli a opékáme, až zesklovatí. Posypeme moukou, promícháme a přidáme slité zelí. Osolíme, opepříme a okmínujeme a necháme zhruba 5 minut podusit. Přidáme opražené kostičky slaniny a promícháme.

Kančí se šípkovou a se zelím

Kančí se šípkovou a se zelím