Jehněčí kebab s pistáciemi


30 minut
pro 4 osoby
Kebab
500 g jehněčího masa (kýty, plece)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 hrst nasekaného koriandru
sůl
1 zelená chilli paprička
strouhaná kůra z ½ bio citronu
100 g pistácií
2 lžíce olivového oleje
500 g hustého bílého jogurtu (ideálně řecký jogurt)
Salát
zelené byliny podle chuti a dostupnosti, například:
4 lžíce lístků máty
1 hrst pampeliškových listů
1 hrst listů lebedy
1 hrst nasekané hladkolisté petržele
1 hrst špenátových listů
½ hlávkového salátu
4 lžíce nasekané rukoly
1 malá hrst levandule
1 pomeranč
Dip z kozího jogurtu
150 g kozího jogurtu
4 lžíce lístků máty
1 jarní cibulka
Dip z řeckého jogurtu
200 g řeckého jogurtu
1 zelená chilli paprička
1 jarní cibulka
šťáva z ½ citronu
sůl
čerstvě mletý pepř
pár lístků máty
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z masa odstraníme blány, nakrájíme ho na kostičky a nameleme nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme římský kmín, koriandr, sůl, chilli papričku, citronovou kůru a pistáciové oříšky a rozmixujeme na hrubší směs. Vytvarujeme z nich šišky a napícháme je na špejli. Plech potřeme olejem, narovnáme do něj maso na špejli a upečeme v předehřáté troubě dohněda, zhruba 15 minut.
Na salát promícháme byliny a zakápneme je citronem. Kozí jogurt promícháme s nasekanou mátou a jarní cibulkou, řecký jogurt smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a ozdobíme mátou.