Růžové želé neboli džem

zhruba na 3 sklenice
doba přípravy: 30 minut

500 ml jablečné šťávy
250 g okvětních plátků růží
250 g želírovacího cukru 2 : 1
1 citron nebo 1 pomeranč
1 lžíce hvězdiček badyánu (není nutné)

Jablečnou šťávu zahříváme až k varu. Vmícháme do ní polovinu plátků růží a necháme je louhovat, až ztratí svoji barvu. Vylovíme je nebo šťávu scedíme a z plátků vymačkáme tekutinu a obarvenou jablečnou šťávu znovu zahřejeme až k varu, vložíme zbylé plátky růží a necháme opět louhovat. Scedíme a šťávu smícháme s cukrem a šťávou z citronu či pomeranče. Na efekt do ní můžeme přidat skrojky citronové nebo pomerančové kůry a hvězdičky badyánu. Vaříme dle návodu zhruba 4 minuty, až tekutina začne houstnout. Poznáme to tak, že kápneme kapku na talířek a pokud ihned ztuhne, má zavařenina správnou konzistenci. Vlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Růžové želé neboli džem

Růžové želé neboli džem