Svatováclavská husa

pro 4–6 osob
doba přípravy: 20 minut, pečení 4 hodiny

1 husa
3 lžíce soli
100 g hruškových nebo jablečných křížal
50 ml hruškovice
2 lžíce kmínu
100 ml vody
4 hrušky
2 lžíce mleté skořice
1 svitek skořice

Večer předem husu zbavíme případného peří a zevnitř i zvenku ji pořádně posolíme. Uložíme do chladu a necháme odpočinout. Křížaly namočíme ho hruškovice. Druhý den předehřejeme troubu na 220 °C. Z husy odřízneme křídla a krk, vložíme je do pekáče, husu posypeme kmínem a položíme ji do pekáče prsíčky nahoru. Hrušky nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a posypeme skořicí. Polovinu vložíme dovnitř husy, přidáme svitek skořice, husu podlijeme vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, snížíme teplotu na 180 °C, husu zakryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny. Občas ji můžeme podlít vodou s vypečeným sádlem.

Husu obložíme zbylými hruškami a křížalami a pečeme ji ještě 2 hodiny za občasného podlévání, na posledních 15–20 minut odkryjeme alobal, aby se kůrka dopekla dozlatova. Místo alobalu můžeme použít druhý pekáč.

Svatováclavská husa – 1. část

Svatováclavská husa – 1. část