Houbové kernoto

pro 4 osoby
doba přípravy: 1 hodina

200 g lišek
1 hlíva
6 šalotek
3 lžíce másla
2 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
4 snítky rozmarýnu
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
250 g špaldových krup
150 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
4 sušená rajčata
100 g lučiny

Houby pečlivě očistíme a nakrájíme nadrobno. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a vsypeme třetinu šalotek a na plátky nakrájený česnek. Opékáme zhruba 1 minutu a vsypeme houby. Přidáme tymián a rozmarýn, osolíme a opepříme a na středním stupni dusíme doměkka, trvá to zhruba 10–15 minut.

Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zbylé šalotky a opékáme je dosklovita, zhruba 2 minuty. Přidáme kroupy a restujeme nasucho ještě 1–2 minuty, až začnou praskat. Zalijeme vínem, necháme ho odpařit, ztlumíme teplotu na střední a postupně přiléváme po sběračkách vývar vždy, když se vsákne. Pokračujeme, dokud není kernoto měkké a zároveň akorát na skus. Trvá to zhruba 20–30 minut. Osolíme, opepříme, vmícháme nasekaná sušená rajčata, restované houby a lučinu.

Houbové kernoto

Houbové kernoto