Jablečný punč jako za první republiky

pro 4 osoby
doba přípravy: 15 minut

100 ml cukrového sirupu
2 citrony, z 1 šťáva a 1 nakrájený na plátky
1 pomeranč, nakrájený na plátky
1 jablko, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
4 svitky skořice
2 hvězdičky badyánu
10 hřebíčků
1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
kostky ledu
1 l jablečného moštu
120 ml tříletého rumu, podle chuti
1 hrst rozinek, naložených v rumu, podle chuti

Cukrový sirup si můžeme koupit nebo připravit doma. Do hrnce nasypeme 500 g třtinového cukru a zalijeme 500 ml vody. Mícháme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a necháme vychladit.

Do mísy na punč vložíme plátky citronu, pomeranče a jablka, přidáme skořici, badyán, hřebíčky, vanilkový lusk, kostky ledu, cukrový sirup, zakápneme citronovou šťávou, zalijeme moštem, promícháme a necháme 10 minut odstát. Pro dospělé můžeme přidat rum a naložené rozinky v rumu.

Punč lze však připravit i teplý. Smícháme všechny suroviny v hrnci a pozvolna zahříváme a mícháme, zhruba 10 minut, ale směs se nesmí vařit, jinak by vyprchaly vůně.

Jablečný punč jako za první republiky

Jablečný punč jako za první republiky