Novoroční hrstkovka podle Kateřiny


1 hodina
pro 4 osoby
1 hrst červené a černé čočky, namočené alespoň 2 hodiny
1 hrst hrachu, namočeného alespoň 2 hodiny
1 hrst fazolí, namočených přes noc
2 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
1,5 l vývaru z uzeného masa
2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
1 lžíce hladké mouky
sůl
čerstvě mletý pepř
petržel a libeček na ozdobení
Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svoji specifickou chuť, ale lze je vařit i společně.
V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut.
Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme jí polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.