Vánoční omáčka

pro 6–8 osob
doba přípravy: 1 hodina

Vánoční omáčka je v podstatě českou odpovědí na britský vánoční pudink. Ta naše sice obsahuje méně surovin, ale lze ji jíst hned.

1 hrnek nadrcených jablečných křížal
1 hrnek hruškových křížal
1 hrnek sušených nadrcených švestek, vypeckovaných
1 hrnek sušených nadrcených meruněk, vypeckovaných
1 hrnek rozinek
½ hrnků sušených datlí nebo fíků
1 svitek skořice
8 hřebíčků
1 citron, strouhaná kůra a šťáva
50 g perníku na strouhání

Křížaly a sušené ovoce nasekáme na menší kousky, zalijeme v hrnci vodou, přidáme skořici a hřebíčky a vaříme na mírném ohni do změknutí. Promícháme, dochutíme strouhanou citronovou kůrou a šťávou z citronu, přecedíme, zahustíme perníkem a podáváme s vánočkou studenou nebo teplou.

Další recepty Celý díl