Jeřabinová marmeláda

na 1 kg protlaku
doba přípravy: 1 hodina + alespoň 3 hodiny louhování

1 kg jeřabin
800 g želírujícího cukru (množství dle návodu na obalu)

Jeřabiny zbavíme střapin, propláchneme studenou vodou a necháme je několik hodin vyluhovat v čisté studené vodě. Potom je scedíme do kastrolku, podlijeme trochou horké vody, rozvaříme a prolisujeme. Prolisovanou dřeň vaříme dále, a když začíná houstnout, přidáme cukr a vaříme do potřebné hustoty. Horkou marmeládou plníme sklenice, uzavřeme a postavíme na víčko.

Pokud přidáme pouze obyčejný cukr, získáme jeřabinovou šťávu, kterou můžeme osladit čaj, nalít na pudink nebo rozředit vodou. Jeřabinová marmeláda se hodí k masu i sýrům, ale namazat si ji můžete i na chleba nebo rozmíchat v bílém jogurtu.

Další recepty Celý díl