Květinový raw dort

na 12 kousků
doba přípravy: 30 minut + 1 hodina chlazení

Těsto
100 g ovesných vloček
100 g mandlí
50 g slunečnicových semínek
12 křížal, nakrájených nadrobno (jablka, hrušky)
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu (může být i pampeliškový) nebo sirupu z agáve
½ lžičky soli
Náplň
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce pampeliškového medu nebo agáve sirupu
100 g kešu ořechů, namočených alespoň na 2 hodiny do vody
1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
2 bio citrony, šťáva a nastrouhaná kůra
Poleva
100 ml šťávy z granátového jablka
1 limeta
100 g mražených brusinek, rybízu nebo rakytníku
2 lžíce medu při použití rakytníku

Ovesné vločky, mandle a slunečnicová semínka rozmixujeme najemno, přidáme křížaly, olej, med a sůl a rozmixujeme dohladka. Kompaktní směs rozprostřeme do dortové formy, uhladíme a uložíme do lednice, než připravíme náplň.

Na náplň rozpustíme ve vodní lázni olivový olej a pampeliškový med nebo sirup. Vlijeme do mixéru, přidáme slité kešu ořechy, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, citronovou šťávu a strouhanou kůru a rozmixujeme dohladka. Nalijeme na vychladlé těsto a uložíme na 30 minut do mrazáku.

Mezitím si připravíme v mixéru polevu. Všechny suroviny rozmixujeme a poté nalijeme na dort a vrátíme ještě na 30 minut do mrazáku.

Před podáváním ozdobíme čerstvými jedlými květy – chrpy, aksamitníku (neboli afrikánů), kamélie, růže, sedmikrásky, heřmánku, brutnáku, měsíčku. V zimě můžeme podávat ozdobené čerstvými nebo svařenými brusinkami.

Květinový raw dort

Květinový raw dort