Pesta


Pesto skvěle ochutí téměř jakékoliv jídlo. Vykouzlíte s ním oběd, večeři nebo svačinu během pár minut a v lednici zalité olejem vydrží několik dnů. Připravit ho můžete z různých bylin a ořechů a pokaždé bude jiné.
„Pesta, to jsou furt stejná písnička, jenom jinej remix.“
každé 5–10 minut
každé pro 10 osob
Klasické bazalkové pesto
½ hrnku piniových oříšků
2 hrnky lístků bazalky
½ hrnku strouhaného parmezánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Piniové oříšky zlehka opražíme na pánvi, ne moc, chceme, aby pestu dodaly jemný ořechový nádech a krémovou konzistenci. Vsypeme je do hmoždíře nebo mixéru, přidáme bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujeme dohladka a na závěr přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu, případně dochutíme nebo dolijeme olejem a uložíme do lednice.
Pesto ze sušených rajčat
1 hrnek sušených rajčat
⅓ hrnku piniových ořechů
2 stroužky česneku
⅓ hrnku strouhaného parmeánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje
Všechny ingredience mimo oleje rozmixujeme najemno. Na závěr přiléváme do hladké směsi postupně olej, promícháme a opět přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu. V lednici vydrží týden.
Petrželové pesto
2 hrnky nasekané hladkolisté petržele
1 hrnek vlašských ořechů
½ hrnku nastrouhaného pecorina nebo parmeánu
3 stroužky česneku
½ lžičky soli
½ hrnku extra panenského olivového oleje
Všechny ingredience mimo oleje rozmixujeme najemno. Na závěr přiléváme do hladké směsi postupně olej, promícháme a opět přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu. V lednici vydrží týden.
Koriandrové pesto
2 hrnky nasekaného koriandru
¼ hrnku kešu oříšků
⅓ hrnku strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
¼ hrnku olivového oleje
Všechny ingredience mimo oleje rozmixujeme najemno. Na závěr přiléváme do hladké směsi postupně olej, promícháme a opět přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu. Pokud pesto připravujeme postaru v hmoždíři, je nejlepší přidat parmeán až nakonec. V lednici pak vydrží týden.