Poplamenicemi se zkoušelo, jestli je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba. Z chlebového těsta se vytvarovaly bochánky, občas s náplní ze sušených švestek nebo čerstvých švestek a jablek nakrájených na kostičky. Ty je třeba vmáčknout do těsta, aby se nespekly. Poplamenice miloval Tomáš Garrigue Masaryk i Luba Skořepová, která nám je loni v Herbáři doporučila.

samotná příprava 30 minut, kvašení 8–12 hodin, kynutí 1,5 hodiny, pečení zhruba 30 minut

pro 5–10 osob

350 g žitné mouky
440 ml vody
250 g pšeničné mouky
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu nebo chlebového koření
hladká mouka na poprášení

Dvě lžíce kvásku odebereme do mísy, přidáme 350 g žitné mouky a 200 ml vody, promícháme na hladké těstíčko, přikryjeme utěrkou a necháme kvasit, ideálně přes noc nebo alespoň 8 hodin přes den.

Druhý den odebereme 2 lžíce kvásku do sklenice s dírou ve víčku a uložíme kvásek do lednice na příště. Do mísy přisypeme 250 g mouky, přilijeme 240 ml vody a přidáme 2 lžičky soli a 1 lžíci kmínu nebo jiného chlebového koření. Hněteme zhruba 15 minut, až vznikne hladké těsto. Dříve to hospodyně hnětly měchačkou v díži, ale my použijeme mixér s metličkami na kynuté těsto, je to výrazně jednodušší a rychlejší. Hladké těsto vyklopíme na pomoučněný plech a rukama překládáme okraje přes sebe, až vznikne hezký bochánek. Přiklopíme ho mísou a necháme 30 minut kynout. Poté ho přesuneme do hodně pomoučněné ošatky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 30–45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

Troubu rozehřejeme na nejvyšší teplotu (lepší je větrák než horní a spodní pečení) a poté do spodní části vložíme plech s vodou. Z těsta odebíráme bochánky akorát do dlaně a tvarujeme je zhruba 2–3 cm vysoké. Pokud je chceme naplnit, je lepší je udělat o trochu tenčí, na jednu polovinu dát náplň a přeložit a pevně spojit okraje. Kostičky ovoce můžeme vmáčknout do bochánků vysokých zhruba 4 cm. Rozložíme je na plech a vložíme doprostřed, po 2 minutách ztlumíme teplotu na 160 °C a pečeme zhruba 20–30 minut, až zezlátnou a zní na poklep dutě.

Další recepty Celý díl