Domácí jogurt

3 litry čerstvého domácího mléka
3 lžíce kvalitního jogurtu

Základem je kvalitní farmářské mléko, jakožto zásobárna vápníku. Mléko nejdříve musí projít pasterizací. Nejrychlejší je zahřát ho v hrnci na 80 °C a udržet ho na této teplotě 1–3 sekundy a rychle stáhnout z ohně. Je nutné teplotu kontrolovat teploměrem. Necháme teplotu klesnout ke 40–45 °C a naočkujeme ho třemi lžícemi kvalitního jogurtu. Rychle promícháme a nadávkujeme do skleniček v předem zapnutém jogurtovači. Hrnec také můžeme dát ke kamnům, důležité je, aby si od naočkování stále mléko drželo teplotu 40 °C, tím se rozmnožily bakterie a vznikl jogurt. Po zhruba šesti hodinách je jogurt hotový. Skladujeme ho v lednici a konzumujeme ho s povidly, které jsme si vyrobili, a s různými semínky.

Domácí jogurt

Domácí jogurt